URAPAC-UPA
Noticies

UPA demana al MARM un pla de xoc per a la ramaderia espanyola

Barcelona - 2 de febrer de 2011

La Unió Ramaders i Pagesos de Catalunya (URAPAC), integrada a la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha mantingut ahir una reunió amb el Ministeri de Medi Ambient i Mitjà Rural i Marí (MARM) per traslladar-li la necessitat d'engegar “urgentment” un pla de xoc per a la ramaderia espanyola davant la difícil situació que travessa el sector.

URAPAC-UPA ha demanat al MARM un pla amb mesures a curt i a mitjà termini que passi pel finançament i el refinançament del deute per posar en mans del sector liquiditat que permeti fer front als increments de costos, provocats per la pujada dels pinsos i de l'energia.

L'organització agrària ha coincidit amb el Ministeri en què el sector primari és “ostatge d'una imposició de preus per part dels operadors de la cadena de valor i especialment per part de la distribució que imposa els preus i els terminis de pagament, impedint que aquest increment de costos pugui derivar-se al llarg de la cadena”, expliquen fonts d’URAPAC-UPA, que han criticat que la distribució imposi les seves condicions “exclusivament sobre les esquenes i la suor i les llàgrimes dels ramaders, que veuen arruïnades les seves economies i impossibilitada qualsevol perspectiva de futur”.

El MARM ha traslladat a URAPAC-UPA la seva participació activa en un grup de treball del G-20 relacionat amb l'especulació del capital i del mercat amb els aliments i amb les dificultats del sector primari a traslladar els costos de producció.

URAPAC-UPA ha plantejat també al MARM mesures fiscals que protegeixin a les explotacions familiars, majoritàries en el model europeu de producció, i mesures relacionades amb la devolució i l'increment de l'IVA ramader. “La necessitat del pagament de la totalitat de la PAC que deuen algunes CCAA als ramaders i l'avançament de la PAC en 2011”, són temes que s'han d'abordar urgentment, han recalcat des d' URAPAC-UPA.

El Ministeri s'ha compromès també a dialogar amb Competència per facilitar els contractes entre ramaders i sector industrial. A més, el MARM ha informat que el proper dia 11 de febrer tindrà lloc la presentació del Grup Interministerial del Sector Agrari (GISA), coordinat per Moncloa. Així com la convocatòria urgent de cinc taules sectorials on abordaran mesures concretes relacionades amb cada sector, la primera d'elles se celebrarà demà sobre oví i caprí de llet.

< Tornar a l'índex de notícies

¡CSS Válido!